Sonuç bulunamadı

    Aşk Neydi ?



    Aşk neydi ?

     Bir kişiye duyulan sevgi fazlası duyguya denirdi aşk. Ama Erich Fromm' a göre aşk beş şekilde vardır. Anaç,kardeş,cinsel,tanrı ve öze olan aşk. Bunlar hepsi bir çeşit sevgidir ama fazlası olduğunda hep ayni yola çıkar.  Anaç bir aşk mesela bir annenin duyduğu koşulsuz sevgiye denirdi. Ama gercekten bir aşk için karşı cins olmasi gerektiğide Freud tarafından savunuluyor. Basit bir ifadeyle aşk cinsellikten ortaya çıkan iki kişinin hormonal aktiviteleri olduğunu düşünüyor. 
    Aslında bu iki farklı savunucunun birini seçmişti bilim. Bilimsel olarak aşk duyguların değil  yaşamsal aktivitelerin devamı için hormonal bir kimyanın ortaya cikmasi olduğu açıklanmıştir.

    Psikolojide ise aşk hem duygu hem de hormonal bir ifadedir. Psikolog Robert Sternberg'e göre aşk teorisi şöyledir; aşk üç bağdan oluşur bunlar: yakınlık, bağlılık ve tutkudur. Eğer bu üçünden biri yok olursa aşk biter. 
    Baktığımızda aşk hayatın her anında var olan bir ifade. Tarihte bir çok olay aşk yüzünden çıkmıştır. 
    Truva Savaşı, Priamos'un oğlu Paris'in, Menelaos'un karısı Helena'yı kaçırması yüzünden çıkmış ve on yıl sürmüştür. Ve bu savaş Homeros'un İlyada ve Odysseia adlı destanlarında anlatılmaktadır.
    Bu sadece bir örnek olsada aşk birçok can yakmıs birçok savaşa neden olmuştur. Peki şimdi bunca açıklamaya ve çıkan savaşlara rağmen aşk yok diyebilir miyiz? 

    Buna Halil Cibran'ın sözüyle cevap vermek isterim.
    "Siz birliktelik için doğmuşsunuz. Ölüm meleğinin beyaz kanatları sizi ayırana kadar ayrılmayacaksınız."
    Aşk tarih başladığından beri var oldu ve var olmaya devam edecektir. Hz. Adem ve Havva'dan başlayan aşk kıyamet kopup dünya yok olana kadar var olacaktır. 
    Aşk basitçe sadece cinsellik değil duyguların varlığı ile ortaya çıkan bir durumdur. 

    Başka bir teori ile devam etmek isterim. O da aşkın kalp ile değil beyin ile yaşandığı. Bizlerin her zaman söylediği kalbim başka beynim başka diyor sözleri. Aslında kalp sadece beynin yolladıgı sinyaller doğrultusunda daha hızli attigindan bizler kalbin sayesinde aşık olduğumuzu düşünmüşüzdür. Bu yüzdendir ki aşk kalple değil beyin ile yaşanan bir duygudur.
    Bunu en güzel Özdemir Asaf açıklamıştir.
    "Hep aklıma geliyorsun bak gördün mü senin de gidecek başka yerin yok. " 
    Evet aşk çok derin bir o kadarda insani kendine getiren bir duygu. Ve ask herkesin yaşamayı hak ettiği bir duygu. Sizin için aşk neyi ifade ediyorsa onu yaşamanız dileyimle. Aşkla kalın, aşktan hiç vazgeçmeyin ve aşk hep sizinle olsun... ❤

    Yorum Gönder

    Daha yeni Daha eski

    نموذج الاتصال